Att starta upp en egen kennel

Att kunna jobba med sin hobby är en dröm för många. De flesta hobbyer kan omvandlas till något säljbart och resultera i ett jobb, men det kräver intensivt och hårt arbete. Så är det också om du ska starta en kennel med uppfödning av en viss hundras. Sliten är dock värd mödan om det verkligen är din dröm att starta och driva en egen kennel. Beroende på din ekonomiska situation och omfattningen av kenneln kan du kanske till och med leva på intäkterna. Om inte annat kan det vara ett spännande extraknäck och ett sätt att få utlopp för ditt stora hundintresse.

Hur går man tillväga?

Om du ska starta en kennel är det till en början mycket att tänka på. För det första rent administrativt med olika tillstånd och licenser. För det andra med själva hundarna som måste få en trivsam miljö i kenneln.

Vidare krävs en hel del kunskap om rasen som du ska föda upp, uppfostran, hundars beteende, hundfoder, utställningar med mera. Att starta upp en egen kennel är således inte något som kan göras spontant utan vidare eftertanke, utan det krävs flera månaders planering. Du behöver en plan för din kennel och du behöver känna dig trygg i dina kunskaper kring rasen som du ska föda upp.

Därtill behöver allt runtomkring fungera. Exempelvis behöver din familj vara med på tåget, kennellivet ska kunna gå ihop med ditt andra jobb och ekonomin ska hålla för att driva en kennel.

Efter att du har bestämt dig för att starta en kennel är det första du behöver hundar som ska ingå i kenneln. Förslagsvis kan du börja med att ha två honor och två hanar. Välj dessa med omsorg utifrån lynne, stamtavla och hur de går ihop med varandra. Om det verkar för krävande att ha både honor och hanar är ett tips att du kan använda dig av hanar som hyrs ut för avel. Det kan vara att föredra dels för ekonomins skull men också för att du då får större möjligheter att kunna variera kombinationer av stamtavlor med mera. När du beslutar hur många hundar som ska utgöra grunden för kenneln är det även viktigt att du funderar på vilket utrymme du har i ditt hem. Ta inte på dig mer än vad du klarar av. Se till att det finns ett eget rum och gärna ett eget badrum inför valpningarna.

Du ska även registrera kenneln. Det gör du hos Svenska Kennelklubben (SKK) genom att fylla i en blankett med bland annat dina personuppgifter, vad för ras det rör sig om och vilket kennelnamn du ska ha. När du sedan tar kullar ska även dessa alltid registreras hos SKK. Tänk även på att du alltid ska besikta valpar innan försäljning och ha tillgång till deras stamtavla. Ett allmänt råd är även att alltid välja valpköpare med omsorg. Tänk på valpens bästa i första hand och välj inte enbart efter högstbjudande. Ställ frågor till eventuella valpköpare för att ta reda på hur valpen skulle få det hos just honom eller henne.