Vad händer med hundkenneln när man avlider?

Om man driver en kennel kan det alltid vara bra att ha lite koll på vad som händer med kenneln och hundarna om man skulle gå bort. Ibland sker ett dödsfall hastigt. Det kan vara en plötslig sjukdom som slår till, eller så råkar man ut för en olycka eller en komplikation efter ett standardingrepp. Hur kan man efter sin död säkra att kenneln drivs vidare?

Skriv ett testamente

Det allra säkraste sättet för att styra över vad som sker efter att man själv gått bort är genom att man skriver ett testamente. Genom att kontakta begravningsbyrån lavendla.se kan man få hjälp med att skriva det om så behövs. I sitt testamente kan man skriva ner vad man vill ska hända med kenneln. Man kan också skriva ner vad man vill ska ske med hundarna.

Omplacering

Ett alternativ är att hundarna omplaceras. Det här är ofta en möjlighet för unghundar och valpar. Det krävs också att hundarna är någorlunda stabila i sitt psyke för att det ska fungera att omplacera dem. Hundarna får inte heller visa aggressivitet eller liknande. Då kan det vara oerhört svårt att hitta ett nytt hem till dem. Det kan också vara så att hunden råkar bita eller på annat sätt skada en annan hund och då kan avlivning vara den enda lösningen.

Avlivning

Om man skriver i sitt testamente att man vill att hundarna på kenneln avlivas sker det i de allra flesta fall. Det är dock ofta många som anser det onödigt att avliva friska hundar. Man kan alltså inte räkna till hundra procent med att alla hundar avlivas. Istället kan de hamna hos anhöriga eller i andra hem. Ibland finns det dock skäl för att avliva en hund. Det kan till exempel vara en gammal eller sjuk hund som inte har så många år kvar i livet. En hund som blir väldigt stressad eller orolig över småsaker är också olämplig att omplacera och även då kan avlivning vara befogat.

I väntan på ett nytt hem

Under tiden man väntar på att en eller flera hundar ska omplaceras kan det dock behöva vara så att hundarna måste ha en tillfällig bostad. Det kan vara bra om en anhörig till den avlidne kan ta hand om hundarna, och det är en fördel om denne känner djuren sedan innan.

Försäljning

Om inget finns skrivet och en kennelägare avlider är det ofta som så att kenneln och hundarna säljs om ingen närstående vill ta över den. Ofta ser man till att hundarna hamnar i bra hem och man vill helst att det är kunniga hundägare som tar över dem. Om kennelägaren haft skulder kan det vara så att Kronofogden är den som tar över försäljningen och då är det ofta inte lika kontrollerat vem som köper hundarna.