Prov och tester för jakthundar eller brukshundar

 

Om man föder upp hundar som ska användas till jakt eller vallning respektive assistans- eller tjänstehundar, bör man göra tester som visar hundens kapacitet. Det gör att man kan avla fram ännu bättre kvalitéer och förbättra meriter. Genom proven ser man vilka egenskaper som är positiva och vilka som kan vara problematiska inom olika områden.

Prov i hundsport

Det finns en mängd hundsporter som agility, lydnad och freestyle där alla möjliga tester ingår för att se hur hunden klarar av problemlösning, lydnad, etc.

Jaktprov

Detta är arbetsprover som varje jakthund bör genomgå beroende på vilket byte som jagas och under vilken form. Det finns ställande, drivande och skällande hundar, spårhundar och grythundar m.m. Är man medlem i en klubb är det den som har ansvaret för dessa tävlingar.

Bruksprov

Är hunden en brukshund som ska användas inom polisen, räddningstjänst eller försvarsmakten ska den genomgå bruksprov. Här ingår grenar som t.ex. patrull, skydd, sök och spår. Även Svenska Brukshundsklubben arrangerar prov och tävlingar.

Andra arbetsprover

Ytterligare tester inom vallning, draghjälp och vatten visar hur hunden klarar av sitt arbete. Vissa hundar är riktiga vattenhundar och lämpar sig utmärkt för livräddning och apportering medan andra raser är perfekta till draghjälp.