Kennelhosta och sjukdomar

 

Kennelhosta är något som hundar kan få , vilket liknar människans kikhosta. Hundarna får akuta hostattacker och hostar upp vitt slem samtidigt som de får kväljningar. Ofta har de också feber.

Dessa symptom brukar komma när hunden kommer i kontakt med andra hundar, därav namnet kennelhosta. Det smittar ofta via noskontakt eller via luften. Även användandet av samma föremål som leksaker och vattenskålar brukar orsaka smitta. Dessutom blir de inte immuna mot sjukdomen utan kan få den igen.

Om din hund har fått kennelhosta bör den inte träffa andra hundar på ca två veckor. Håll den borta från hundgårdar, hunddagis eller bekantas hundar en stund och se till att den inte delar matskål osv med andra. Lever den dagligen med andra hundar ska den undvika gruppen ett tag.

Man kan vaccinera hundar mot olika virus som anses vara den bidragande orsaken till kennelhosta men man måste göra det varje år då vaccinet inte är långverkande.

Andra sjukdomar som valpar ska vaccineras mot är valpsjuka som är ett virus som orsakar feber, kräkningar, sekret från öron och nos och ögon samt hudutslag vid buken eller låren. Sjukdomen kan leda till döden så vaccinering är ett måste vid 8 veckors ålder.