Att sälja valparna

Som kennelägare kommer man till slut till ett både efterlängtat och hjärtslitande ögonblick, nämligen då det är dags att sälja valparna och hitta nya hem åt dem. Det är ett svårt arbete, eftersom man självklart vill kunna sälja alla valpar som man har tänkt, samtidigt som man måste kontrollera de nya ägarna med omsorg för att försäkra sig om att valparna hamnar i goda händer.

Ett mycket bra hjälpmedel för kennelägare är Svenska kennelklubbens egen säljplats för hundvalpar, som är gratis för uppfödare att använda. De köpare som hittar sin hundvalp genom denna kanal, snarare än Blocket eller andra annonssidor, är ofta mer seriösa och pålästa, vilket kan vara en stor lättnad som kennelägare.

Man bör dock vänta till rätt tillfälle innan man låter de potentiella köparna komma och titta på valparna. Detta dels eftersom mamman och valparna behöver lugn och ro under de första veckorna (man bör inte tillåta några besökare innan valparna är minst en månad gamla), dels för att man kan behöva förbereda hemmet och göra fint inför köparnas besök. Om man till exempel skulle vilja måla om den del av hemmet där de vuxna hundarna normalt vistas (som ju utsätts för mycket slitage) kan man kontakta en målare i Stockholm på Vimalar.se.

När allt är förberett och köparna kommer bör man ha i åtanke att besöket inte bara är för köparnas skull, utan också för att du som uppfödare ska få en känsla för vilka de är. Det kan vara bra att ställa frågor om deras tidigare erfarenheter av hundar och om bakgrunden till att de bestämde sig för att skaffa en hund, för att bilda sig en uppfattning om deras seriositet och engagemang. En bra relation med köparen innebär ofta också att man kan få följa med sin valp i utvecklingen även efter att den lämnat ”boet”, vilket ju är en glädje för alla uppfödare.