Att tänka på inför den första valpkullen

Om man går i tankarna på att påbörja avel med sin hund, eller kanske redan har kommit så långt att man har börjat förbereda alla praktiska detaljer inför parningen, finns det en hel del man behöver ha i åtanke inför att den första valpkullen anländer. Det är bra att läsa på så mycket som möjligt om hur det är att vara hunduppfödare innan man tar klivet att para sin hund, eftersom flera faktorer kan påverka ens beslut.

En sådan faktor är hur mycket tid som krävs för att föda upp en valpkull. Många som börjar fundera på att föda upp en valpkull tänker att det ska vara en sysselsättning vid sidan om, mer som en rolig hobby än ett heltidsjobb. Sanningen är dock att man får räkna med att ägna sig helhjärtat åt valparna från det att de har förlösts, både tidsmässigt och ekonomiskt. När valparna är små krävs mest regelbunden tillsyn, men i takt med att de växer och närmar sig åttaveckorsgränsen då de kan säljas kommer de att kräva allt mer stimulans, lek och mat – inte bara från mamman, utan från uppfödaren. Man måste också lägga tid och pengar på att förbereda valparna för köp genom exempelvis vaccinationer, liksom att annonsera ut valparna och leta köpare. Köparna måste också ges tid att få komma på besök, minst en gång, innan de beslutar sig för att köpa en valp, och därefter kvarstår självklart själva överlämningen av valpen vid ett separat tillfälle. Slutligen måste man räkna med möjligheten att alla valpar inte blir sålda, utan att man får en eller två kvar som måste tas om hand även fortsättningsvis, tills man hittar en köpare. Ju äldre valparna blir, desto mer krävande blir de också, i och med att man måste börja göra dem rumsrena och träna dem.

Något annat som självklart påverkar ens möjligheter att avla på sin hund och starta en kennel är huruvida man har barn eller inte. Ett barn är ju extremt tidskrävande även på egen hand, och det kan därför vara svårt att få tiden att räcka till med både hundvalpar och små barn. Dessutom kräver barn och hundar som umgås konstant övervakning, och barn och hundar som ska leva i samma hem kräver en rad extra förberedelser och försiktighetsåtgärder. Det gäller till exempel barnens leksaker, som aldrig bör lämnas framme. Det kan nämligen leda till att valparna får tag i dem och sätter en lös bit i halsen. Om man har en valp i hemmet tillsammans med sina barn, oavsett om man driver en kennel eller inte, bör man därför även vara mycket noga när man väljer barnens leksaker, och se till att välja de som är av hög kvalitet, med så få lösa delar som möjligt – utifall det värsta skulle ske, och en valp sätter tänderna i en av leksakerna. Man hittar enkelt leksaker på nätet för barn i alla åldrar på Lekmer.se, som är av bra kvalitet.

Sammanfattningsvis bör man med andra ord noga överväga om man faktiskt har det som krävs för att satsa på en första valpkull, både när det gäller tid och engagemang, innan man fattar beslutet att para sin hund.