Hundar på tomten – att tänka på

När man driver en kennel omges man av hundar under dygnets alla timmar, och det kan därför vara skönt både för hundarna och kennelägaren att få lite utrymme då och då genom att släppa ut hundarna på tomten. Det är dock inte något man kan göra vind för våg, utan kräver en hel del förberedelser och eftertanke.

Något man till exempel måste vara noga med är att det inte finns någon möjlighet för hundarna att smita från tomten. Det är viktigt både för hundarnas och andras säkerhet, eftersom de på fri fot både kan råka ut för olyckor och hamna i bråk med andra hundar. I det allra värsta tänkbara scenariot dör hunden efter att ha blivit påkörd, eller biter en annan hund, vilket leder till att man måste avliva den. Man måste med andra ord se till att ha ett ordentligt staket runt hela tomten, utan kryphål där hunden kan gräva sig igenom, och tillräckligt högt för att hunden inte ska kunna hoppa över det.

Det är dock inte bara världen utanför tomten som kan vara farlig för hundar – man måste också gå igenom själva tomten för att försäkra sig om att det inte finns några skarpa föremål eller annat som hundar kan skada sig på. Ytterligare en säkerhetsrisk för hundar som går lösa på tomten är gödningsmedel och annat som används för att skapa täta och gröna gräsmattor, till exempel kalk. Detta kan vara skadligt för hundar om de råkar slicka i sig det, varför man bör undvika att behandla gräsmattan på något sätt om man planerar att låta sina hundar gå lösa där.

Förutom gräsmattan måste man också vara försiktig med vilka växter man planterar i trädgården. Det finns nämligen flera växter som är giftiga för hundar – så många att det omöjligt går att räkna upp alla här. Det bästa är att söka på en växt om man är osäker, för att få besked om huruvida den är giftig för hundar eller inte. Om man vill odla plantor eller växter som man vet med sig är farliga för en hund att få i sig får man i så fall se till att odla dem på en plats där hunden garanterat inte kan komma åt dem, till exempel inne i ett växthus där man alltid är noga med att stänga dörren. Om du funderar på att starta en kennel (eller bara skaffa en hund) och inte redan har ett växthus, kan det därför vara en bra idé att gå in på Skanskabyggvaror.se, där det finns ett stort utbud av växthus som passar alla behov. Efter det kan man låta sina hundar njuta av friheten av att gå lösa på tomten, medan man själv kan slappna av med vetskapen om att de är helt trygga.