Att starta en kennel kan vara oerhört givande och ge mycket glädje och tillfredsställelse. Det är något som många hundälskare drömmer om men då ska man även veta att det kräver en enorm insats från dig som person. Man måste både offra tid och pengar på något som i slutändan inte direkt ger en stabil inkomst. Att starta en kennel för pengarnas skull är alltså en mycket dålig orsak.
Hundintresset bör komma i första hand för omvårdnad och skötsel ligger högst upp på dagordningen, alla dagar om året. Man måste kunna se till att man även kan ta ordentlig hand om de små knyten som sätts till världen genom avel och samtidigt förstå vad hundavel handlar om. Det är nämligen inte bara att para en tik och en hanhund utan regelverket är omfattande för varje ras.
Målet är att få så gott rykte som möjligt och för det krävs att man avlar på hundar med goda meriter och fina kvalitéer. För att uppnå dem kan man vara med på utställningar, göra mentaltester och bruksprov.
Samtidigt måste man göra en bra matchning när man ska para sin hund och se till att båda föräldrarna har en fin stamtavla. Att senare inte bara släppa sina valpar vind för våg, utan hålla koll på deras nya ägare och se hur allt förhåller sig, är också ett seriöst agerande.
Allt detta kräver en god finansiering och ekonomiska förutsättningar. Det tillkommer även en rad försäkringar, avtal och veterinärbesiktningar för valpar och vuxna hundar och vissa av dem kanske man inte ens hade räknat med. Alla levande varelser blir då och då sjuka eller får något slags problem och då gäller det att ha den bredaste och bästa hundförsäkringen så att det mesta täcker behovet.
För det första måste man veta vilken ras man vill avla på och varför man vill avla på den. Ju mer insatt man är och ju mer engagerad, desto bättre resultat. Välj därför en ras som du vet att du redan har erfarenhet av eller tycker om. Alla hundar behöver mer eller mindre starka ledare, för precis som människor har de olika personligheter. Det bästa är att gå en hunduppfödarutbildning genom Svenska Kennelklubben som anordnar kurser både på distans och i klassrum. Där kan man verkligen få en inblick i vad som väntar en när kenneln väl är existerande. SKK har även riktlinjer för varje ras och vad som utmärker just dess mentalitet och hur man bör jobba med den.
Att välja kennelnamn
När man väl bestämt sig för att öppna en kennel, måste ett kennelnamn registreras. Det gör man också på SKK (Svenska Kennelklubben). Där fyller man i en ansökan som de sedan måste godkänna. Det är detsamma som att registrera ett firmanamn på ett företag. Ta gärna med flera förslag så är chansen större att ett av dem inte redan finns. Annars måste man börja om med pappersarbetet. Registreringen kostar ca 2500 kr.