Bygg din egen hundgård

Om man har en hund kan det vara en bra idé att bygga en hundgård åt den om möjlighet finns. En hundgård kan se ut på flera sätt och det finns egentligen inget som säger att en hundgård ska se ut på ett visst sätt. Det kan vara en bra idé att ha hunden i en hundgård på dagarna när den inte tränas, rastas eller under den tid man inte kan ha den under full uppsikt. Många hundar blir varje år överkörda eller påkörda på grund av att de råkar komma ut på vägen i ett oövervakat ögonblick. Ofta slutar det med både sorg i familjen och dessutom kan det bli mycket dyrt att bekosta hundens veterinärkostnader. I en hundgård kan hunden få kontrollerad utevistelse oavsett om resten av familjen är ute eller inne. I hundgården kan hunden dessutom ha både mat och vatten, samtidigt som den är skyddad från rovdjur och andra människor.

Vilka regler finns för en hundgård?

När man ska bygga en hundgård är det viktigt att följa reglerna för hur en hundgård ska vara utformad. På jordbruksverkets hemsida kan man enkelt finna de minsta måtten hundgården måste ha samt mycket annat. Måtten varierar lite beroende på hur stor hunden är, samt om det finns fler än en hund i hundgården. I de regler som finns står det bland annat också att det måste finnas olika ställen i en hundrastgård utomhus så hunden kan vistas där vid varierande väder. Hunden ska kunna välja mellan sol, skugga och lä och det ska också finnas en plats under tak när det snöar eller regnar. I hundgården måste det också finnas en liggplats som inte är direkt på marken. Om hunden är i sin hundgård mer än någon timme per dag måste det också finnas en koja som skyddar mot väder och vind, eller så ska hunden ha ett inomhusutrymme i anslutning till sin hundgård. Även en hund som står i hundgård ska rastas. Enligt reglerna ska detta ska minst en gång per dag. Dessa regler finns för att hunden verkligen ska ha det bra i hundgården.

Hur inreder man en hundgård?

Om man har en gård eller större tomt är det oftast enkelt att ordna en bra och väl fungerande hundgård. Det som behövs är en byggnad i anslutning till hundgården. Det ska gärna vara en plats där hunden kan följa det som händer utanför hundgården och det ska gärna finnas fönster i denna byggnad där hunden kan se ut på den övriga familjen när de rör sig på gården. Dessutom behöver hundgården nät eller någon form av grindar. Många företag säljer denna typer av stängsel. Grindar för hundgårdar är ofta färdiga att montera och mycket enkla att sätta ihop. Det finns också nät på rulle att köpa, men det kräver mer arbete men är dock en billigare lösning. Man bör sätta hundgården på betongplattor, någon träkonstruktion eller på en gjuten sockel så att hunden inte kan gräva sig ut. En annan metod är att gräva ner nät eller markduk i botten på hundgården. Inuti hundgården kan marken bestå av plattor av trä eller betong eller grus.