Hund som kissar inomhus

Det finns många anledningar till att en hund kan börja kissa inomhus. Det första man bör kontrollera är vad som kan vara orsaken till att problemet uppstått. Kanske har hunden blivit rädd för något eller så kan den känna sig stressad och därför börjat kissa inomhus. Det kan också vara så att hunden känner en främmande doft och vill täcka den med sin egen. Om hunden inte är kastrerad bör man absolut börja med att kastrera hunden för att se om det löser problemet. En hund som inte är kastrerad kan markera på flera platser, även inomhus, för att visa att det är den hundens revir. Det kan också vara som så att hunden fått en sjukdom som gör att den behöver kissa ofta, eller så har den helt enkelt fått en idé för sig att det är rätt att kissa inne. Hur som helst behöver man åtgärda problemet så fort man upptäcker det.

Sjukdomar kan ligga bakom

Om en hund börjar kissa inne bör man ta den till veterinären och för en ordentlig undersökning för att konstatera eller utesluta eventuella sjukdomar. En dödlig sjukdom för hundar är diabetes och just denna sjukdom kan göra att hunden börjar kissa inomhus på ställen där hunden aldrig kissat innan. Det beror helt enkelt på att hunden dricker mer och då också behöver kissa mer och oftare än andra hundar. Det finns också andra sjukdomar som kan ligga bakom kissandet. Hunden kan ha drabbats av nervskador som gör att den inte kan kontrollera sig. Det kan också vara så att hunden har ont någonstans och därför inte vill eller orkar gå ut. De allra vanligaste problemet bakom kissande inomhus är dock psykiskt eller orsakat av stress. Ofta kan man bi av med detta problem genom att minska hundens stress, samt genom att noga städa och rengöra där hunden kissat innan. Om problemet inte försvinner trots behandling kan det enda vara att omplacera hunden. Om inte detta heller hjälper, kan man tvingas ta bort hunden.

Städa undan lukten

Att ha en hund som kissar inne är inte roligt och det luktar ofta mycket. Om det fortgår kan lukten snabbt sprida sig i huset och bli svår att få bort. Om man bor i lägenhet kan grannar börja klaga, och måste man flytta kan en dyr sanering bli ett faktum som hundägaren måste betala. Om det bara är en möbel som råkat illa ut är det bäst om denna helt kan ersättas. Man kan hitta billiga soffor online och göra sig av med den hunden kissat på. Det är nämligen mycket svårt att få bort kisslukt ur tyg som man inte kan tvätta ordentligt. Om lukten sitter kvar kan det vara en bidragande och utlösande faktor till att hunden fortsätter kissa inne. Om man hittar hundkiss inomhus bör man genast torka bort det och gärna använda citrondoftande kemikalier. Det finns också sprayer i djuraffären som enkelt tar bort och neutraliserar kisslukt.